Taalluk ettiği ne demek?
ѻ İlgili olmak: İlişkili olmak, ait olmak: Bu rolün memleketimi etkileyeceği endişesiyle birdenbire üzüldüm (Refik H. Karay).
Taalluk ne demek tasavvufta?
Sözlükte “bağlılık, bağlılık” anlamına gelen Taalluk kelimesi, Sanskritçe ve Hintçede Taluk (Taluka) olarak da bulunur. Taalluk (Taalluk) terimi ilk olarak, vergi toplamanın yaygın olduğu Babür imparatoru Evrengzîb (1658–1707) zamanında ortaya çıktı.
Talik ne demek TDK?
Arapça kökenli bu kelimenin Türkçe’de kullanımı, yazılı veya el yazısı eserlerde kullanılan bir yazı stili olarak tanımlanmaktadır. Kelimenin anlamı: Talik, Arap harflerinin zarif ve kıvrımlı çizgilerle yazıldığı bir el yazısı stilini ifade eder.
Olgunluk ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde olgun kelimesi yenilebilir (meyveler için) ve mükemmel (bilgisi, görgüsü ve hoşgörüsü yeterince gelişmiş kişiler için) olarak tanımlanmaktadır [1].
Taalluk ettiği kurum ne demek?
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü (BÜMKO) tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına verilen 11.06.2019 tarihli ve 4239 sayılı Görüşe göre, hizmetin yöneltildiği kurum; eğitim süreci sonunda eğitimi alan kişinin sağladığı hizmetten yararlanacak kurum olarak tanımlanmaktadır.
Bir mukabele ne demek?
Mukabele, bir kişinin Kuran’ı yüksek sesle, ya ezberden ya da bir kitaptan okuması ve onu dinleyen grubun sessizce Kuran’ı takip etmesidir. Mukabele, tam anlamıyla “karşılıklı verme, karşılıklı okuma” anlamına gelir.
Ahirete taalluk ne demek?
Ayrıca dinleyicinin olayı görüyormuş gibi hissetmesini sağlamak için de kullanılır. Öbür dünyayla ilgili ayetlerde, eylemlerin tekrarını vurgulamak ve muhatabın olayı görüyormuş gibi hissetmesini sağlamak için geleceğe yönelik temalar için gösterge fiili kullanılır.
Ayân-ı Sâbite nedir?
A’yân-ı sâbite, mümkün varlıkların ilahi bilgisindeki ezeli hakikatlerdir. Mümkün varlıkların yaratılışı, katı şeylere olan eğilimlerine göre gerçekleşir. A’yân-ı sâbite’ye ayrıca özler, kimlikler ve isimler de denir. A’yân-ı Sâbite ayrıca kaderin sırrı olarak kabul edilir.
A yân ne demek?
Ayn “şeylerin kendisinden çıktığı maddenin aslı, yani Allah, Allah’ın tecellilerini tefekkür hâli, her şeyi Allah’ta ve Allah’tan görme, eşyanın varlık sahnesine çıkmadan önceki Allah’ın ilmindeki şekilleri” (bk. A’YÂN-ı SÂBİTE) gibi çeşitli manalara gelmektedir.
Tehir oldu ne demek?
Ad. (iş) Bir sayının yazımında hata nedeniyle rakam konumlarında meydana gelen değişiklik. İşlemlerden kaynaklanan sayılardaki hatanın sunumdaki bir gecikmeden kaynaklanıp kaynaklanmadığı, doğru işlem ile yanlış işlemin sonuç sayıları arasındaki farkın toplamının 9 ve 9’un bir katı olması durumunda belirlenebilir.
Mevrit ne demek?
Geçmişi gizle Geçmiş detayları Geçmişi temizle Geçmiş: mevrit.
Haşiye ve talik ne demek?
Öte yandan tefsir üzerine şerhler de yazılmıştır. Ancak, şerhler üzerine yapılan açıklama, tenkit ve ek notlardan oluşan eserlere şerh, şerhlere yazılan notlara ise tâlik/tâlikât adı verilir.
Laubali tavır ne demek?
1. Saygısız, ciddiyetsiz, ciddiyet ve saygıyı umursamayan: “Aptal adam.” “Düğmesi açık.” “Gösterişsiz ifade.” Hüsrev Paşa, başlangıçta ilettiği küstah ve kaba mesajları yumuşatmış, hatta bunları yarı kin, yarı aşk ilanı olarak nitelendirilebilecek bir serenata dönüştürmüştür (Sâmiha Ayverdi).
Özdek ne demek TDK?
Malzeme: ağaç kütüğü, gövde.
Ukala olmak ne demek?
[1] Kendini zeki ve bilgili sanan bilgiç kişi.
Taluk ne demek?
i. Hindistan’da yerel çiftçilerin vergi topladığı bölge; Hindistan’daki Mali Kane. talukdar i. yerel kasap.
Temayül etmek ne demek?
Anlamı: ‘Eğilim’ kelimesi, bir kişinin veya grubun belirli bir yöne, eyleme veya düşünceye doğru eğilim gösterme eğilimini ifade eder. Bu kelime, bir şeyi yapma veya tercih etme eğilimi anlamında kullanılır. Eğilim, kişisel tercihleri ve düşünce eğilimlerini ifade etmek için kullanılan önemli bir kavramdır.
Müteessir etmek ne demek?
Kökeni: “Müessir” kelimesi Arapça kökenlidir ve “e-s-r” kökünden türemiştir. Temel anlamı “etkilemek” veya “etkilemek”tir. Anlamı: “Müessir” kelimesi bir şeyin etkisi altında olan veya onu etkileyen kişi anlamına gelir.
Malumat nedir?
Malumat (Osmanlı Türkçesi: Bilgi), Musavver Malumat (Osmanlı Türkçesi: Resimli Bilgi) olarak da bilinir, 1894-1903 yılları arasında İstanbul’da yayınlanan bir Osmanlı haftalık edebiyat ve siyasi dergisiydi. Sultan Abdülhamid döneminde dağıtıldı ve kendisi de onun destekçilerinden biriydi. Malumat (Osmanlı Türkçesi: Bilgi), Musavver Malumat (Osmanlı Türkçesi: Resimli Bilgi) olarak da bilinir, 1894-1903 yılları arasında İstanbul’da yayınlanan bir Osmanlı haftalık edebiyat ve siyasi dergisiydi. Sultan Abdülhamit döneminde feshedildi ve kendisi de onun destekçilerinden biriydi.