Gümüşhane’de Alevi köyleri var mı?
Bugün nüfusunun tamamı Alevilerden oluşan Kelkit İlçesi’nin köyleri Akdağ, Aydoğdu, Çömlecik, Devekorusu, Güllüce, Kömür, Obalar, Oğuz, Yarbaşı, Yeşilyurt’tur.
Kaç tane Alevi köyü var?
Türkiye’de Alevi köylerinin çoğu Sivas ilinde olup, toplam 548 köy bulunmakta olup, bunların 57’si karma köydür.
Gümüşhane’nin kaç tane köyü var?
Gümüşhane İlçe Sayısı: 5 Belediye Sayısı: 15 Belde Sayısı: 9 Köy Sayısı: 314
Gümüşhaneliler hangi mezheptendir?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.
Gümüşhane’de kaç Kürt köyü var?
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 13 Kürt köyü bulunmaktadır ve köylülerin çoğunluğu Alevi Kürt’tür.
Gümüşhane halkı nereden gelmiştir?
Türkmen akınlarından önce bölgeye Hazarlar, Peçenekler ve Çepniler gibi Türk kabileleri yerleşmişti. Çepniler 24 Oğuz kabilesinden biri olup Anadolu’nun fethinde ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
En çok Alevi hangi ilde?
Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.
Trabzon’da Alevi var mı?
Trabzon’daki Alevi Çepni yerleşim yerleri. Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.
Alevîler gusül abdesti alır mı?
Ghusl ve abdest, Alevi inançlarında önemli bir yer tutar. Alevilikte, bedeni yıkamanın ve temizlemenin yanı sıra iç temizliğinin de bir zorunluluk olması önemlidir. Eline, diline ve beline sahip olma ilkesine uymaya dikkat eder. Bu bağlamda, “tarikat abdesti” ile itirafını kalıcı kılmaya çalışır.
Gümüşhane hangi ilden ayrıldı?
1870 Trabzon Yıllığı’nda Gümüşhane’yi Trabzon’un ilçeleri arasında görüyoruz. II. Abdülhamid döneminde Gümüşhane tekrar Trabzon Vilayeti’nin bir parçasıydı. Bu dönemin sonu olan 1908’de Batum 1878’de Rusya’ya devredildi ve Trabzon Vilayeti Trabzon ve Gümüşhane olarak devam etti.
Gümüşhane’nin en büyük ilçesi neresi?
Gümüşhane’nin en önemli ilçelerinden biri olan Merkez İlçe, gezilecek çok yer ve birçok tesise sahip olması nedeniyle Gümüşhane’nin en kalabalık ilçesidir. Ulaşım ve benzeri şeylerin en kolay olduğu ilçedir. Nüfusu 51 binden fazladır.
Gümüşhane kaçıncı büyük il?
2014 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Gümüşhane, toplam nüfus bakımından 81 il arasında 77. sırada yer almaktadır. İlin nüfus yoğunluğu km² başına 23 kişidir.
Kelkit Alevi mi?
Ayrıca Gümüşhane’de Zazaca ve Kürtçe konuşulan yaklaşık on Alevi köyü bulunmaktadır. Bu köyler Gümüşhane’ye Erzincan ve Tunceli bölgesinden göç etmiştir. Bu köylerin çoğu Kelkit ilçesinde bulunmaktadır. Ancak Kürtçe ve Zazaca konuşulan bu köylerin çoğunda Türkmen Alevileri olduğu söylenmektedir.
Gümüşhane halkı Rum mu?
Gümüşhane ve çevresinde geçmişte yaygın bir Hıristiyan nüfusun olmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Rum Devleti’dir. Nüfus mübadelesi ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşarken, sonraki yıllarda İslam yüzde 100’lük bir payla hakim inanç sistemi haline geldi.
Gümüşhane’de neden çok kilise var?
Gümüşhane’de uzun yıllar boyunca var olan medeniyetler ibadetlerini yerine getirmek için birçok kilise inşa etmişlerdir. Yapı Süleymaniye semtinde yer almaktadır. İlk adı Hagia Tiriada’dır. 1613 ile 1726 yılları arasında iki kez restore edilen çok eski bir kilisedir.
Gümüşhane laz mı?
Türk milliyetçiliği ve edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Nihal Atsız, baba tarafından Torul’ludur. Gümüşhane ilimiz Karadeniz bölgesinde olduğu için “Laz var mı?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Gümüşhane’de Laz yerleşimi yoktur.
Türkiye’de en çok Alevi hangi ilde var?
Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.
Trabzon’da Alevi köyü var mı?
Trabzon’daki Alevi Çepni yerleşim yerleri. Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.
Hangi illerde Alevi yok?
[6] Bu çalışmada iddia edildiği gibi Hakkari, Van, Bitlis illerinde Alevi yerleşim yeri bulunmazken, Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde Alevi nüfusunun yoğun olduğu diğer illere (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) göre iki katından fazla Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır.