İçeriğe geç

Sıfatların Arasına Virgül Konur Mu

Sıfatlardan sonra virgül kullanılır mı?

9. İsim sıfatlarından ve anlamı karıştırılan sözcüklerden sonra kullanılır.

Sıfat tamlamasının arasına virgül konur mu?

Örneklerden de anlaşılacağı üzere, zincirleme sıfat öbeği her iki dilde de sözdizimsel olarak aynıdır ve bir ismin önüne birden fazla sıfat geldiğinde, her iki dilde de sıfatlar arasına virgül konur.

Virgül hangi durumlarda kullanılmaz?

– Cümle sonlarında virgül kullanılmaz. – Soru cümleleriyle biten cümlelerde virgül kullanılmaz. – Önemli yerleri belirtmek için virgül kullanılmaz. – Cümle başlarında virgül kullanılmaz.

Özel isimler arasına virgül konur mu?

Cümledeki ilk özel isimden sonra virgül kullanılır. Ancak cümlenin anlamsal bütünlüğünü korumak için 2. ve 3. özel isimler arasına noktalı virgül konulmalıdır.

Hangi eklerden sonra virgül konmaz?

Cümlede gerund eklerinden sonra virgül konulmamalıdır. NOT: Birden fazla gerund eki varsa eklenir. 3. Cümlede şart eklerinden (-se/-sa) sonra virgül konulmamalıdır.

Fiilimsilerin arasına virgül gelir mi?

İstisnai durumlar hariç, fiilden sonra virgül kullanılmaz. Bu istisnai durum şu şekildedir: iki fiilin birbiri ardına geldiği durumlar. İki fiil önce gelirse, cümlede karışıklığı önlemek için virgül kullanılabilir.

Zarfların arasına virgül konur mu?

Türkçe Gerundlerin Noktalama İşaretleri Kullanıldığında anlam belirsizliği olabilir, ancak gerundler üçüncü örnekte olduğu gibi yan yana sıralanırsa aralarına virgül konulabilir.

Tamlamalar arasına sıfat girer mi?

A. “Evin kapısı” bir isim öbeğidir. B. Bu cümlede “evin” kelimesi tamamlayıcı olarak kullanılmıştır; “gate” kelimesi tamamlayıcıdır. C. Bir sıfat, tamamlayıcı ve tamamlayıcı arasına yerleştirilebilir.

Ard arda gelen cümleler arasında virgül kullanılır mı?

Virgül (,) – Virgül, bir cümlede ardışık sözcükler ve ifadeler arasına yerleştirilir. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Virgül, ardışık cümleler arasına yerleştirilir.

Hangi bağlaçlardan sonra virgül gelmez?

UYARI: Tekrarlanan bağlaçlardan önce ve sonra virgül konulmaz: Aynı anda hem yürür hem de ağlar. Hem düzyazıda hem de şiirde yeni bir ifade elde edildi. İnanın ya da inanmayın, bir gün bile durmayacağım.

Ancak kelimesinden önce virgül kullanılır mı?

NOT: TDK’nın 2000 yılında yayınladığı kılavuzda, ancak, fakat, ancak, buna rağmen, çünkü, vb., for example gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılmıştır. 2005 yılında bu kullanım kılavuzdan kaldırılmış ve en son kılavuz olan 2012’de böyle bir kullanım bulunmamaktadır.

Çünkü den önce virgül gelir mi?

İlgili cümlelerden ikincisi ilk cümlenin zıttıysa, aralarına noktalı virgül konur. “but”, “because”, “however”, “so”, “however”, “while” gibi bağlaçlarla bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.

Özel isimler virgülle ayrılır mı?

Ekleri özel isimlerden ayıran karakter nedir? Özel isimlerden sonra gelen ekleri ayırmak için kullanılan noktalama işareti kesme işareti veya kesme işaretidir (‘).

Özel isimlerden sonra hangi noktalama işareti gelir?

Özel adlara eklenen iyelik, durum ve belirtme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. A. Özel ad, soyad ve lakaplar: Atatürk, Fatih Sultan Mehmet, Gül Baba, Sultan Ana, Yurdakul’dan, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat. Bunlar Emre, Namık Kemal.

Özel isimlerde hangi işaret kullanılır?

Özel adlara eklenen iyelik, durum ve belirtme ekleri kesme işaretleriyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı, Atatürk’ya, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi’ler, Gül Baba’ya, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…

Zarf fiillerden sonra virgül konur mu?

Türkçe Gerundlerin Noktalama İşaretleri Birinci ve ikinci örneklerde görüldüğü gibi, gerund ekleri (-ıp, -madan, -arak, -ınca vb.) olan sözcüklerin ardından virgül konulmaz. Çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaçtır, bazı istisnalar hariç, bağlaçlardan önce veya noktalama işaretlerinden sonra gelir.

Bağlaçlardan sonra virgül olur mu?

Aşağıda virgül kullanımında tartışmaya yol açan bazı durumlar listelenmiştir: • Metinde and, or, or bağlaçlarından önce veya sonra virgül kullanılmamalıdır. • Tekrarlayan bağlaçlardan (both…and, either…or, neither…nor) önce ve sonra virgül kullanılmaz.

Edatlardan sonra virgül konulur mu?

Bağlayıcı edatlar “ve, veya, veya”dan önce veya sonra virgül kullanılmaz: “Şiirdeki dil kullanımı, düzyazı ve dil kullanımından büyük ölçüde farklıdır.” Metinde, karşılaştırmalı ve telafi edici edatlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz: “Ne baktı ne de sordu.”

Hitap için kullanılan kelimelerden sonra ne konur?

– Selamlamadan sonra virgül konur. Örnek: Sevgili teyzem, seni çok özledim. – Uzun cümlelerde özne sonrasında virgül kullanılır. Örnek: Burak bu yıl bambaşka bir çocuk oldu. – Tırnak işareti olmayan tırnak işaretlerinden sonra virgül konur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Travesti