İçeriğe geç

Ayrımcılık Nedir Hukuk

Ayrımcılık nedir kısaca tanımı?

Ayrımcılık; Bir kişinin politika, hukuk veya muamelede haksız ayrımcılık nedeniyle insan haklarından ve diğer yasal haklarından başkalarıyla eşit bir şekilde yararlanmasının engellenmesidir.

Ayrımcılık yasağı ne demek?

Çoğu zaman eş anlamlı olarak kullanılan ve aynı şeyi ifade eden eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı, aynı ve benzer durumlarda bulunan kişilere eşit muamele edilmesi, aynı koşullarda bulunmayan kişilere ise farklı muamele edilmesi anlamına gelir.

Ayrımcılık yasağı nedir iş kanunu?

“İş ilişkilerinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrımcılık yapılamaz.” (İş Kanunu’nun 5. maddesi) genel olarak eşitlik ilkesini içerir. Biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebeplerin bunu gerekli kıldığı durumlar arasında ayrım yapılır.

Hukukta pozitif ayrımcılık nedir?

Pozitif ayrımcılık; özellikleri sebebiyle toplumsal, ekonomik ve siyasal yaşamdan dışlanan kadınlar ve engelliler gibi azınlıkların uzun vadede dışlanmalarını azaltmaya ve önlemeye yönelik önerilen politika ve uygulamaları ifade eder.

Ayrımcılık örnekleri nelerdir?

Örneğin, engelli bir çocuğu olan bir kadın, işini etkileyeceği endişesiyle işe alınmadığında, eşi farklı etnik kökene sahip birine ev kiralanmadığında, ya da bir kişi farklı dinden garson çalıştırdığı için bir restorana gidemediğinde ayrımcılık söz konusu olmaktadır.

İnsan ayrımı yapana ne denir?

Irkçılık, farklı bir ırka veya etnik kökene ait oldukları için diğer insanlara karşı önyargı, ayrımcılık veya düşmanlıktır. Irkçı davranış sergileyen kişiye ırkçı denir.

Ayrımcılık yapmak suç mu?

Türk Ceza Kanunu’nun 122. maddesi, ırk, devlet, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığına dayalı nefrete dayalı ayrımcılığı suç saymaktadır.

Nefret ve ayrımcılık suçu nedir?

Nefret suçu, “din, dil, ırk, etnik köken, engellilik, cinsiyet veya cinsel yönelime ilişkin önyargıları nedeniyle bu özelliklerden herhangi birine sahip olduğunu bildiği veya şüphelendiği bir kişiye karşı işlenen suç” olarak tanımlanmaktadır12.

Dolayısıyla ayrımcılık nedir?

Dolayısıyla ayrımcılık söz konusudur: Bir kişi, kendisiyle ilişkili başka bir kişinin niteliklerinden dolayı ayrımcılığa uğrar.

Ayrımcılık davası nedir?

Ayrımcılık tazminatı davası, çalışanlar arasında eşitsizliğe yol açan bir davranış nedeniyle işverene karşı açılan maddi tazminat davasıdır.

Eşit davranmama tazminatı nedir?

Ayrımcılık tazminatı, işverenin çalışanlara eşit davranma yükümlülüğünü ihlal etmesi durumunda çalışana verilebilecek tazminattır ve dört aylık maaşa kadar çıkabilir. Ayrımcılık tazminatına ek olarak, çalışan kendisinden esirgenen diğer hakları da ileri sürebilir. Bunlara örnek olarak sosyal yardım, ikramiyeler ve orantılı maaş artışları verilebilir.

İş yerinde ayrımcılık nedir?

İşveren tarafından ayrımcılık dediğimiz şey, işverenin çalışanlarına farklı davranması, haksız ayrımcılık yapması ve bireylere karşı keyfi uygulamalar yapması durumudur; ancak haklı sebepler varsa bu durum geçerlidir. İşverenin eşit muamele yükümlülüğü 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde yer almaktadır.

Ayrımcılık yasağı nedir?

Çoğu zaman eş anlamlı olarak kullanılan ve aynı şeyi ifade eden eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı, aynı ve benzer durumlarda bulunan kişilere eşit muamele edilmesi, aynı koşullarda bulunmayan kişilere ise farklı muamele edilmesi anlamına gelir.

Negatif ayrımcılık nedir?

Negatif ayrımcılık, bir çalışanın diğer çalışanlara göre eşit olmayan, eksik veya yetersiz yönlerle değerlendirilmesidir.

Ters yönlü ayrımcılık nedir?

Ters ayrımcılık, baskın olmayan gruplara (genellikle azınlıklar) ve tarihsel ve sosyopolitik olarak baskın olmayan gruplara fayda sağlayan ayrımcı politikaları ve eylemleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. “Ters ayrımcılık” bazen “olumlu eylem” ve “olumlu eylem” terimleriyle birbirinin yerine kullanılır.

Ayrımcılık ne demek 6. sınıf?

Bir kişinin veya grubun yaşı, ırkı, rengi, milliyeti veya etnik kökeni; cinsiyeti, medeni durumu; engelliliği; dini inançları, sosyal statüsü veya diğer kişisel özellikleri nedeniyle başka bir kişiye veya gruba farklı muamele etmek ayrımcılıktır.

Ayrımcılık ne demek TDK?

İnsanların gerçek veya algılanan özellikleri nedeniyle haklı bir sebep olmaksızın eşit muamele görmediği haksız durumlar ayrımcılık teşkil eder.

Ayrımcılık ilkesinin amacı nedir?

Ayrımcılığın yasaklanması eşitlik ilkesinin ayrılmaz bir parçasıdır. İnsanların cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni durum, sağlık durumu, engellilik ve yaş gibi faktörlere dayalı olarak ayrımcılığa uğramamasını sağlar.

Ayrımcılık nedir makale?

Ayrımcılık, bir kişinin veya grubun eşitsiz muamele görmesi veya özelliklerine dayalı dikkatsizce hareket edilmesi olarak tanımlanır. Ayrımcı davranış, sosyal ve ekonomik yaşamda eşitsizliklere ve dışlanmaya yol açar. Kadınlar, ayrımcılıktan en çok etkilenen gruplar arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Travesti