İçeriğe geç

Osmanlıca Muteber Ne Demek

Muteber Osmanlıca ne demek?

önemli, ciddi, saygın, etkili.

Muteber ne demek TDK?

Muteber kelimesi Arapçada “geçerli, kabul görmüş, saygı duyulan” anlamına gelir. Muteber Türkçede bir şeyin kabul görmüş, saygı duyulan veya güvenilir olduğu anlamına gelir.

Rey muteber ne demek?

Arapça kökenli olmasına rağmen dilimize türemiş ve yerleşmiş olan muteber kelimesi özellikle Eski Türkçede yaygın olarak kullanılmıştır. Günümüzde hala yaşlılar tarafından kullanılan muteber kelimesi ciddi kişi ve güvenilir kişi anlamına gelmektedir.

Muteber bayi ne demek?

Arapça kökenli bir kelime olan Muteber, itibar kelimesinden türemiştir. Bu kelime çoğunlukla toplumda saygı duyulan ve itibar gören kişiler için kullanılır.

Muteber hadis ne demek?

Şâz’ın en sahih tanımı şöyledir: “Sikâ, güvenilir bir râvînin rivayet ettiği hadistir. Sahîh râvînin aksine güvenilir bir râvînin rivayet ettiği hadistir.” Hadis usulünde hâkim olan İbnü’s-Salâh’ın sahih hadis tanımına yöneltilmesi gereken en önemli eleştiri, metin tenkidini ihmal etmesi ve daha çok “isnâd merkezli” bir tanım olmasıdır.

Muteber ne demek hukuk?

Geçmişi gizle Geçmiş detayları Geçmişi temizle Geçmiş: güvenilir.

Muteber delil ne demek?

MADDE 236 – Taraflardan birinin veya avukatının, dava dosyasında veya hâkim huzurunda ikrarı geçerli olup, kusurlu tarafa karşı delil teşkil eder.

Muteber değil ne demek?

Aynı zamanda güvenilir olmadığı anlamına gelen şey, ona baktığımızda anlamına paraleldir. Muteber ne anlama gelir veya Muteber nedir? Sözlükte değerli, kıymetli ve saygın olarak tanımlanmaktadır.

Münferit ne demek?

“Munfarid” “tek, yalnız, diğerlerinden ayrılmış” anlamına gelir ve bir şeyin kökenindeki benzersizliğini veya ayrıcalığını vurgular. Anlamı: “Birey” kelimesi genellikle diğerlerinden ayrı veya özel bir şekilde olan bir şeye veya kişiye atıfta bulunmak için kullanılır.

Muteber kefil ne demek?

Kefil, bir borç ödenmezse gerçek borçlu adına borcu ödemekle yükümlü olan kişidir. Aslında, müşterek ve müteselsil kefalet, borçlunun borçlarını kişisel olarak üstlenmek anlamına gelir.

Mutmain oldum ne demek?

Mutmain, İslami bir din terimidir. O, kanaatkardır, tatmin olmuştur. Rad Suresi’nin 28. ayetine göre, insan kalbi ancak Allah’ı andığında huzur, memnuniyet ve doyum bulabilir.

Mütevellit ne demek?

Anlamı: Mutavellit kelimesi bir şeyin sonucu olarak veya belirli bir nedenden dolayı meydana gelen bir şey anlamında kullanılır. Genellikle bir durumun, olayın veya sonucun bir neden veya nedenin sonucu olarak meydana geldiğini ifade etmek için kullanılır.

Muteber ne demek Osmanlıca?

Arapça kökenli bir sıfat olan muteber, itibar kelimesinden türemiştir. Daha önce sadece Osmanlı sarayında çalışan yüksek rütbeli memurlar için kullanılan “muteber” kelimesi, 18. yüzyılın başlarından itibaren seçkin kişiler için kullanılmaya başlanmıştır.

Muteber olması ne demek?

Gün boyunca çeşitli medya organlarından duymuş olabilirsiniz; ancak anlamını unuttuğunuz veya ilk defa duyduğunuz kelimelerle de karşılaşabilirsiniz.

Akde ne demek?

AKDE (Aracı Kurum Dağıtımı ve Eş Zamanlı Taraf Bilgileri): Seans süresince borsada eş zamanlı olarak sembollerde gerçekleştirilen işlemlere ilişkin alıcı ve satıcı taraf bilgilerini sağlar.

Muteberan ne demektir?

Değerli, asil ve standartların üstünde olan kişi veya şey. Üçüncü anlamıyla kullanılan muteber kelimesi, müstesna ve mümtaz kelimeleriyle eş anlamlıdır. Muteber kelimesinin dördüncü ve son anlamı geçerlidir. Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılan “uygun sözleşme” kelimesi yürürlükte olan sözleşme anlamına gelir.

Muteber değil ne demek?

Aynı zamanda güvenilir olmadığı anlamına gelen şey, ona baktığımızda anlamına paraleldir. Muteber ne anlama gelir veya Muteber nedir? Sözlükte değerli, kıymetli ve saygın olarak tanımlanmaktadır.

Mütekasif ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺘﻜﺎﺛﻒ) sıf. (ar. tekāѕuf mutekāѕif “yoğunlaşmak” kökünden gelir) Yoğunlaşmış, yoğunlaşmış, yoğunlaşmış: Artık ortalık tamamen kararmıştı, iki arkadaş birbirlerini bulanık görüyorlardı (Hâlit Z. Uşaklıgil).

Mücehhez ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺠﻬّﺰ) sıfat (ar. donatmak fiilinden) Yapılacak iş için gerekli olan her türlü malzemeyle donatılmış, hazır edilmiş, donatılmış, döşenmiş: Biz, hikmet alametleriyle donatılmış fikir ordusuyuz / Hakikat ayetleri gözümüzde okunuyor (Tevfik Fikret).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir