Aynı anda 2 işte çalışmak yasal mı?
Aynı anda birden fazla işyerinde çalışıp bu işyerlerinin hepsinde sigortalı olmak için çalışanın işverenden izin almasına gerek yoktur. Ancak çalışanın işverenin bilgisi dışında başka bir işyerinde çalışması halinde işverenin çalışanın iş akdini feshetme hakkı vardır.
İki iş yapmak yasak mı?
İş sözleşmesinde başka bir işyerinde çalışma yasağı yoksa, işçinin başka bir işyerinde çalışmasına teknik olarak bir engel bulunmamaktadır, zira kanunen bir yasak bulunmamaktadır.
İşçi ikinci bir işte çalışabilir mi?
Özetle; çalışanın ikinci işte çalışmasının, çalışanın verimliliğini etkilememesi ve işyerine olumsuz bir etkisi olmaması koşuluyla, çalışanın ek işte çalışmasına engel teşkil etmemektedir. Kısmi süreli çalışanlar için bu sabit süre ve olasılık elbette aranmamaktadır.
Ek iş yapmak suç mu?
Konuyu derinlemesine inceleyecek olursak; Öncelikle 4857 sayılı İş Kanunu’nda çalışanların ek iş yapmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla çalışanlar prensip olarak ek iş yapmaktan yasaklanmamaktadır. Ancak çalışanların iş sözleşmelerinde veya toplu iş sözleşmelerinde aksi bir hüküm varsa durum değişmektedir.
Sigortasız işçi çalıştırma cezası 2024 ne kadar?
Bu durumun tespiti halinde, işyerinde sigortasız işçi çalıştıran işverene, işçinin bir ay süreyle sigortasız çalıştırılması halinde 2024 yılı tutarında 20.516 TL idari para cezası verilmesi gerekmektedir. Bu para cezasının verilmesi için 10 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.
Bir ayda en fazla kaç gün sigortalı olunur?
Yani her iki işyeri de ayda 60 gün bildirmektedir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre bir ay 30 gün olduğundan bildirilen günler toplanır ve toplam çalışma günü sayısı 30 günden fazla ise prim günü 30 gün olarak kabul edilir. Prim günlerinin hesaplanmasında 30 günden uzun günler dikkate alınmaz.
Aynı işyerinde 2 farklı iş yapabilir mi?
Madde 10’da; “Aynı adresli, aynı işleticili ve ana faaliyet koluna göre birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerine tek ruhsat verilir.” denilmektedir. Ruhsatta ayrıca yan faaliyet konuları da gösterilir.
Full time çalışan biri part time çalışabilir mi?
Yasa, yarı zamanlıdan tam zamanlıya veya tam zamanlıdan yarı zamanlıya geçişe izin verir. Doğum yaptıktan sonra yarı zamanlı çalışmaya başlayan bir çalışan, aynı çocuk için bu haktan tekrar yararlanmaması koşuluyla tam zamanlı çalışmaya geri dönebilir.
İşten çıkış almadan başka işe girebilir mi?
Hukuk Dairesi Kararı. Yargıtay, tazminatsız ve ihbarsız iş ayarlayan kişiyi işten çıkaran işverene karşı önemli bir karar verdi. Yargıtay, istifa etmeden önce başka bir işe girmenin suç olmadığını belirtti.
Devlet işçisi ek iş yapabilir mi?
“Hukuk sistemimizde sanığın mesai saatleri dışında başka bir işyerinde çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.” Dolayısıyla genel hükümler dikkate alındığında bir işçinin birden fazla işyerinde çalışmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.
İş kanunu 25 madde nedir?
İşveren, 4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesine göre sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması ve zorlayıcı sebeplerin varlığı hâlinde iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
Devlet memuru ikinci bir işte çalışabilir mi?
Kanuna göre, memurlar sigortalı oldukları sürece herhangi bir işte çalışamayacakları gibi, sosyal güvenlik kapsamında kendi adlarına bir iş yeri de açamayacaklar.
İki iş yapmak yasal mı?
Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı yasaklayan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre, bir veya birden fazla işveren tarafından hizmet akdi ile çalıştırılanlar sigortalı sayılır ve sigorta hak ve yükümlülükleri işe başlama tarihinden itibaren başlar.
Bir işçi iki farklı yerde çalışabilir mi?
Birden fazla işyerinde sigortalı olmak mümkün müdür? Sigortacılıkta “sosyal sigorta birliği” ilkesi geçerlidir. Bu ilkeye göre, aynı anda farklı statülerde (4/a, 4/b, 4/c) sigorta gerektiren faaliyetleri yürüten sigortalı, yalnızca bir statüde sigortalı olabilir.
Sigortalı çalışırken ek iş yapabilir mi?
Bir çalışanın aynı anda birden fazla işte çalışması mümkün müdür? İş Kanunu’nda, çalışanların ana işlerine ek olarak, bir işyerinde haftalık en fazla çalışma süresi olan 45 saati aşmamak kaydıyla ikinci bir işte çalışmasını engelleyen bir hüküm bulunmamaktadır.
İşten çıkış almadan başka işe girebilir mi?
Hukuk Dairesi Kararı. Yargıtay, tazminatsız ve ihbarsız iş ayarlayan kişiyi işten çıkaran işverene karşı önemli bir karar verdi. Yargıtay, istifa etmeden önce başka bir işe girmenin suç olmadığını belirtti.
Devlet işçisi ek iş yapabilir mi?
“Hukuk sistemimizde sanığın mesai saatleri dışında başka bir işyerinde çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.” Dolayısıyla genel hükümler dikkate alındığında bir işçinin birden fazla işyerinde çalışmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Sigortalı çalışırken part-time çalışabilir mi?
Kısmi süreli çalışma koşulları Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalı olarak, çalışma süresi 45 saati geçmemek üzere birden fazla işte çalışabilir. Haftada en fazla 30 saat çalışma süresi olan kısmi süreli çalışanlara da hizmet sürelerine göre belirlenen gün sayısı kadar izin hakkı tanınır.
Aynı gün sigorta girişi yapılır mı?
Pazartesi günü işe başlayan çalışanlar için aynı gün işe başlama bildirimi verilebilir. İlk defa kayıt yaptırılan işyerinde işe başlama bildiriminin verilmesi için kayıt tarihinden itibaren bir aylık süre tanınır.